Bezoek Honduras 2021

In september bezochten we Honduras. We bezochten onder anderen de kliniek van Asociación Hondureña Mujer y Familia, een organisatie van vrouwen voor vrouwen. We werken met hen samen sinds 2007. Sinds 2018 hebben we onze samenwerking en het programma uitgebreid, zodat ze nog meer vrouwen kunnen helpen.
AHMF is een organisatie opgericht in 1997 in de stad San Pedro Sula en heeft zich inmiddels over zes steden uitgebreid. In 1999 is de organisatie gestart in Progreso, geleid door een vrouwelijke arts en directrice, beiden hebben inmiddels jarenlange ervaring op het gebied van vrouwelijke gezondheid, adviezen bij gezinsplanning en het in hun kracht zetten van vrouwen.
De samenwerking met deze organisatie is gestart met de gedachte dat vrouwen die een keuze hebben, minder kinderen zullen krijgen en elk gewenst kind betere kansen op een waardig leven kunnen bieden.

We vertellen jullie graag meer over een aantal van de vrouwen verbonden aan AHMF.

Patty, de verpleegkundige bij AHMF in El Progreso, is een van de coördinatoren van het programma dat in samenwerking met ons wordt uitgevoerd. Ze heeft veel contact met de 26 vrijwilligers die dit project telt. Ze geeft de vrijwilligers training in communicatie, gezinsplanning, het geven van de prikpil en nog veel meer. Ook gaat ze geregeld bij de vrijwilligers langs, die op hun beurt zorgen dat er een groep vrouwen bijeenkomt. Ze spreekt dan bijvoorbeeld over vrouwenrechten, het belang van het maken van uitstrijkjes, borstonderzoek en natuurlijk gezinsplanning. Tijdens zo’n bezoek spreken ze ook over vragen of problemen die er op dat moment spelen. Zo bleek dat vrouwen veel vragen hadden over de vaccinatie tegen covid en wilden een aantal vrouwen meer weten over sterilisatie.
Het was heel duidelijk dat vrouwen zich op hun gemak voelden bij Patty en graag van haar wilden leren. We zijn ontzettend onder de indruk van haar en haar werk.

Een van de vrijwilligers van AHMF vertelde tijdens ons bezoek dat ze zelf geen educatie over seks, SOA’s en anticonceptie heeft gehad. Ze raakte onverwachts en ongewild zwanger. Hierna kwam ze in aanraking met AHMF en leerde ze meer over deze onderwerpen. Ze wilde meer betekenen voor de vrouwen uit haar omgeving. Daarom is ze vrijwilliger geworden. Ze helpt nu ongeveer 30 vrouwen met gezinsplanning, waarvan ook jongere meisjes. Trots vertelde ze dat ze ervoor kan zorgen dat deze meisjes nu een keuze hebben en kinderen kunnen krijgen als dit willen en er klaar voor zijn. Dit is een van de redenen waarom we zo enorm enthousiast zijn over deze samenwerking.

In eerste instantie werd er in onze samenwerking vooral gefocust op seksuele gezondheid en gezinsplanning. Zo is het project ontstaan waarmee we de allerarmste vrouwen in de stad ondersteunen, met een programma voor, door henzelf gewenste voorbehoedsmiddelen en voorlichting over seksuele gezondheid.

Dit programma is uitgebreid met voorlichting over vrouwenrechten. Ook voorlichting over vrouwelijke gezondheid en ziekten die veel bij vrouwen voorkomen mochten niet ontbreken. Hierbij kan je denken aan borstkanker en baarmoederhalskanker. Daarbij willen we vrouwen toegang geven tot onderzoek d.m.v. uitstrijkje en borstonderzoek.
Tevens wordt er voorlichting gegeven over hygiëne zoals tandenpoetsen, schoon drinkwater gebruiken, hygiëne bij baby’s en kinderen aan het curriculum toegevoegd.
Tot slot wordt er hard gewerkt aan het verstevigen van de waardigheid, zelfwaardering en vrouwenrechten.

Momenteel is AHMF aanwezig in 26 (arme) buurten van El Progreso. En zijn we een pilot gestart in twee arme wijken in San Pedro Sula.
Er nemen ongeveer 1.100 vrouwen deel aan het programma. Overigens beseffen wij ons maar al te goed dat voorlichting aan mannen hierbij niet mag ontbreken.

Daarbij zijn we onze focus aan het uitbreiden naar hulpverlening en voorlichting aan de jongere doelgroep van meisjes (en jongens) tussen de 10 en 19 jaar. Dit vanwege de hoge percentages seksueel misbruik van meisjes in deze leeftijdscategorie en vele tienerzwangerschappen, waarvan velen ongewenst.

We zijn ook bezig met een nieuwe organisatie, die nauw verbonden zijn aan AHMF, waarmee we een project willen opzetten/uitbreiden met voorlichting over voorbehoedmiddelen, workshops vrouwenrechten, seksualiteit etc, en wellicht micro-kredietproject met 1 of 2 van de vrouwen. Dit is allemaal voor mensen uit de wijken waarmee we via AHMF verbonden zijn.

 

 

Patty links op de foto is verpleegkundige die ons heeft rondgeleid.