Eindejaarscampagne

Een goed uiteinde van 2019 betekent een gezond 2020!

Gezondheid is de basis voor een goede toekomst en dat geldt ook voor de kinderen van Proniño! Kinderen die bij ons binnenkomen kampen vaak met gezondheidsproblemen door de erbarmelijke omstandigheden waarin ze hebben geleefd, maar ook tijdens hun verblijf bij ons blijft medische hulp voor de kinderen noodzakelijk. Daarom staat de maand december bij Stichting Homeless Child in het teken van gezondheidszorg.

Gezondheidszorg bij Proniño

Bij binnenkomst

Wanneer kinderen bij Proniño aankomen wordt hun gezondheid uitgebreid onderzocht door onze vrouwelijke huisarts Doctora Edi. Een onderdeel van het onderzoek is het testen op soa’s en hiv, waar nodig vindt er een behandeling of doorverwijzing plaats.

Door het jaar heen

Jaarlijks laat Doctora Edi bij alle kinderen preventief een bloed- en kweekonderzoek om snel te kunnen handelen als er iets aan de hand is. Bijkomend voordeel is dat de kinderen dan gelijk hun ‘goede gezondheidskaart’ voor school hebben. Eenzelfde bloed- en kweekonderzoek wordt ook gedaan als een kind ziek is en de diagnose gesteld kan worden aan de hand van dit onderzoek. Zo zijn er periodes in het jaar waar de kans op het krijgen van malaria, dengue of chikungunya erg groot is, maar ook het opsporen van een parasiet of blaasontsteking kan hierdoor worden gediagnosticeerd.

Eenmaal per jaar worden de tanden van alle kinderen gecontroleerd door een plaatselijke tandarts. Vervolgens wordt er een planning gemaakt en bezoeken de kinderen bij wie het nodig is, onder begeleiding, de tandarts voor behandeling. Hiervoor hebben we een overeenkomst gesloten met de tandartspraktijk. 

Net als de tanden worden ook de ogen jaarlijks gratis onderzocht door de ‘Clinica del Ojo’, zodat visuele problemen op tijd worden ontdekt. Bij visuele problemen wordt er een gepast plan gemaakt, zoals de aanschaf van een bril of gebruik van medicatie.

Door het geweld wat hen is aangedaan, hebben alle meisjes gynaecologische problematiek die in de gaten gehouden moet worden en soms behandeld. Sinds de opening van het meisjeshuis in 2012 gaan de meisjes naar dezelfde kliniek waar ze goed worden behandeld.

De kinderen met een mentale beperking die bij ons wonen bezoeken wekelijks de logopedist. In combinatie met de speciale school maken ze enorme vooruitgang. Jaarlijks gaan de kinderen langs de neuroloog om hun voortgang te evalueren.

Ook komt het voor dat een kind een arm breekt of plotseling een blindedarmontsteking krijgt en zo snel mogelijk naar het ziekenhuis moet.

Doctora Edi

 Doctora Edi werkt al 16 jaar met veel passie als vrijwilliger met ons samen. Iedere twee weken houdt ze spreekuur bij Proniño. Ze is niet alleen dokter voor de kinderen, maar ook vertrouwenspersoon. Ze kunnen met al hun lichamelijk klachten bij haar terecht, maar ook voor een opbeurend gesprek of een liefdevolle knuffel. Doctora Edi krijgt een onkostenvergoeding voor haar inspanning en vervoer, die ze vaak uitgeeft aan de kinderen.

Doel van onze Eindejaarscampagne

Homeless Child is heel dankbaar voor Doctora Edi als vrijwilliger en de contracten die afgesloten zijn met bijvoorbeeld de tandarts en oogkliniek. Medische kosten die worden gemaakt, zijn kosten die komen kijken bij de onderzoeken, doorverwijzingen en behandelingen voor de kinderen. Op deze situaties moeten we financieel voorbereid zijn. Daarom staat onze Eindejaarscampagne in het teken van de gezondheidszorg voor de kinderen van Proniño!

Wilt u een bijdrage leveren aan deze campagne of vindt u dit bijvoorbeeld een mooi kerstcadeau? Doneren kan via onderstaande knop of op rekeningnummer NL11TRIO 0212487167 ten name van Homeless Child in Schoonrewoerd onder vermelding van Eindejaarscampagne 2019. Donaties via deze weg worden geheel besteed aan medische kosten!