Las Flores

Homeless Child is in 2002 opgericht. Sindsdien werken wij nauw samen met de Hondurese stichting Proniño Honduras. Samen vangen we al 16 jaar jongens in de leeftijd van 6 tot en met 18 jaar op.

Deze jongens leefden veelal op straat en komen vaak ernstig beschadigd onze programma’s binnen. Ze hebben sterk te lijden gehad onder bijvoorbeeld chronische ondervoeding, langdurig seksueel misbruik, mishandeling, lijmsnuiven, gedwongen bedelen en stelen, grove verwaarlozing en uitstoting door naasten en door de maatschappij.

Vanaf het moment dat de kinderen bij Proniño aankomen wordt bescherming en veiligheid geboden. De eerste maanden vereisen veel aandacht en zijn belangrijk voor het stabiliseren van ieder kind.

Zo hebben ze tijd nodig om aan te sterken door goede voeding en voldoende slaap. Ook hebben ze vaak medische hulp nodig.

Bij aankomst worden ze gelijk opgenomen in een groep met leeftijdsgenoten. Deze groep bestaat uit niet meer dan 10 kinderen. Zo is er voldoende aandacht per kind en kunnen ze opgroeien in een vertrouwde, huiselijke sfeer.

De kinderen krijgen individuele gesprekken en groepsgesprekken zodat ze kunnen beginnen met verwerken van trauma’s opgelopen voor aankomst bij Proniño. Vanwege de trauma’s die ze hebben opgelopen blijft psychologische zorg tijdens hun verblijf bij Proniño nodig. Verreweg de meeste kinderen hebben een ernstig verstoord gevoel van eigenwaarde. Het kost jaren opvoeding, bevestiging en ondersteuning om het kind weer eigenwaarde te laten opbouwen.

Na aankomst wordt er al gauw een adequate schoolplek gezocht en proberen we kinderen zo snel mogelijk zicht te bieden op een beter leven. Ook mogen ze mee helpen in de moestuin en het zorgen voor de kippen. Vanaf 15 jaar kunnen de kinderen deelnamen aan het landbouwproject en de vakopleidingen houtbewerken en elektrotechniek. Hiermee hebben de jongens een iets grotere kans om de krappe arbeidsmarkt van Honduras te betreden.

Wanneer kinderen eenmaal geaard zijn, bloeien ze weer op. Ze bouwen vriendschappen op met andere kinderen, een vertrouwensband met werknemers. Ze kunnen weer kind zijn.

Uiteindelijk zijn de meeste kinderen in staat hun eigen toekomst te vormen en een redelijk stabiel leven te leiden.

Doneer