Bellas princesas

In 2012 hebben we in samenwerking met Proniño Honduras een meisjeshuis opgericht. Hier wordt meisjes in de leeftijd van 6 tot en met 18 een veilige, permanente woonplek geboden.

Momenteel wonen er 6 meisjes op deze locatie. De meisjes hebben allen te maken gehad met geweld en/of seksuele uitbuiting, vaak door naaste familie of buurtgenoten. Zij zijn door een rechter bij Proniño geplaatst om ze te beschermen tegen het leven dat ze voorheen gedwongen werden te leiden.

(Seksueel) geweld tegen meisjes en vrouwen is in Honduras een groot probleem. Jaarlijks worden er gemiddeld 21.00 aangiftes gedaan van verkrachtingen, waarvan 92% van de aangiftes door vrouwen wordt gedaan. Van aangiftes van seksueel geweld is 80% van de slachtoffers meisje tussen 10 en 19 jaar. Een project als dat voor ‘Bellas Princesas’ is dan ook van groot belang.

Met onze ondersteuning biedt Proniño de meisjes een thuis in het huis ‘Bellas Princesas’. Een stabiele en veilige omgeving waar altijd een begeleidster aanwezig is als de meisjes thuis zijn. De begeleidsters zorgen voor aandacht, liefde, gezonde voeding en goede opvoeding. Ook krijgen de meisjes psychologische ondersteuning bij het verwerken van hun trauma’s.

De meisjes doen hun huiswerk, wisselen huishoudelijke taken af en koken onder begeleiding van de begeleidster. Zo worden ze voorbereid op het leven als jongvolwassene.

Naast deze basis kunnen de meisjes naar school, krijgen ze psychologische ondersteuning en toegang tot gezondheidszorg. Ook is er natuurlijk voldoende tijd voor leuke activiteiten zoals dansen, voetballen en lezen.

Wij streven ernaar om voor 2025 een tweede meisjeshuis te openen, zodat we in totaal 20 meisjes kunnen opvangen en voorzien van de basis voor een betere toekomst.

Doneer