Bellas princesas

In 2012 hebben we in samenwerking met Proniño Honduras een meisjeshuis opgericht. Hier wordt jonge meisjes een veilige, permanente woonplek geboden. De meisjes verlaten het huis wanneer ze een opleiding hebben afgerond en minimaal 18 jaar oud zijn. Ook nadat ze het huis verlaten hebben worden ze nog steeds begeleid, om op eigen benen te leren staan.

De meisjes hebben allen te maken gehad met geweld en/of seksuele uitbuiting, vaak door naaste familie of buurtgenoten. Zij zijn door een rechter bij Proniño geplaatst om hen te beschermen tegen het leven dat ze voorheen gedwongen werden te leiden.

(Seksueel) geweld tegen meisjes en vrouwen is in Honduras een groot probleem en een groot deel van de slachtoffers zijn meisjes tussen 8 en 19 jaar. Een project als dat voor ‘Bellas Princesas’ is dan ook van groot belang.

Samen met Proniño bieden we de meisjes een thuis in het huis ‘Bellas Princesas’. Een stabiele en veilige omgeving waar altijd een begeleidster aanwezig is als de meisjes thuis zijn. De begeleidsters zorgen voor aandacht, liefde, gezonde voeding en goede opvoeding. Daarnaast is er veel ruimte voor psychologische zorg. Zo krijgen de meisjes onder anderen ieder weekend een dag therapie en begeleiding van een vrouwelijke psychologe ter ondersteuning bij het verwerken van hun trauma’s.

Thuis doen de meisjes hun huiswerk, wisselen huishoudelijke taken af en koken onder begeleiding. Zo worden ze voorbereid op het leven als jongvolwassene. Naast deze basis thuis gaan de meisjes naar school, krijgen ze de nodige psychologische ondersteuning buitenshuis en toegang tot gezondheidszorg.

Natuurlijk is er voldoende tijd voor leuke activiteiten zoals dansen, voetballen, meehelpen bij het landbouwproject, lezen, spelen en meer.

Wij streven ernaar om een tweede meisjeshuis te openen, zodat we in totaal 20 meisjes kunnen opvangen en voorzien van de basis voor een betere toekomst.

Doneer