AHMF

In 2007 zijn wij een samenwerking aangegaan met de organisatie Asosación Hondureña de la Mujer y Familia (AHMF) aangegaan. Dit is een organisatie opgericht in 1997 in de stad San Pedro Sula. De organisatie wordt geleid voor en door Hondurese vrouwen en heeft zich inmiddels over zes steden uitgebreid. In 1999 is de organisatie gestart in Progreso, geleid door een vrouwelijke arts en directrice, beiden hebben inmiddels jarenlange ervaring op dit werkgebied.

Deze samenwerking is gezocht met de gedachte dat vrouwen die een keuze hebben, minder kinderen zullen krijgen en elk gewenst kind betere kansen op een waardig leven kunnen bieden.

In eerste instantie werd er vooral gefocust op seksuele gezondheid en gezinsplanning. Zo is het project ontstaan waarmee we de allerarmste vrouwen in de stad ondersteunen, met een programma voor, door henzelf gewenste voorbehoedsmiddelen en voorlichting over seksuele gezondheid. Dit programma is uitgebreid met voorlichting over vrouwenrechten. Ook voorlichting over vrouwelijke gezondheid en ziekten die veel bij vrouwen voorkomen mochten niet ontbreken. Hierbij kan je denken aan borstkanker en baarmoederhalskanker. Daarbij willen we vrouwen toegang geven tot onderzoek d.m.v. uitstrijkje en borstonderzoek. Tevens wordt er voorlichting gegeven over hygiëne zoals tandenpoetsen, schoon drinkwater gebruiken, hygiëne bij baby’s en kinderen aan het curriculum toegevoegd. Tot slot wordt er hard gewerkt aan het verstevigen van de waardigheid, zelfwaardering en vrouwenrechten.

Momenteel is AHMF aanwezig in de 12 armste buurten van El Progreso. Er nemen ongeveer 1.100 vrouwen deel aan het programma. We willen onze aanwezigheid komend jaar uitbreiden naar 23 wijken. Waarmee we nog meer vrouwen van hulp en voorlichting willen voorzien. Overigens beseffen wij ons maar al te goed dat voorlichting aan mannen hierbij niet mag ontbreken.

Daarbij zijn we ons aan het oriënteren op hulpverlening en voorlichting aan de jongere doelgroep van meisjes tussen de 10 en 19 jaar. Dit vanwege de hoge percentages seksueel misbruik en vele tienerzwangerschappen, waarvan velen ongewenst.

 

Doneer